Priekules baznīcas draudze

Dienvidkurzemes festivāls "Rimbenieks" - Britena svīta čellam

11.08.2024    16.00
Priekules ev.lut. baznīca

11. augustā festivāls dosies Dienvidkurzemes baznīcu minitūrē, kur vienas dienas laikā notiks 4 dažādi koncerti. Viens no tiem Priekules baznīcā.

Priekules luterāņu baznīca celta ap 1680. gadu. Leģenda stāsta, ka Priekules muižas kalējs izgatavojis spārnus un laidies ar tiem no baznīcas torņa. Lidojums bijis veiksmīgs, tikai kalējs ticis sodīts par pārdrošību – sadedzināts uz sārta. Tagad šo vīru dēvē par Priekules Ikaru.

Baznīca Otrā pasaules kara laikā līdz ar visu Priekules pilsētu tika pilnībā nopostīta. 1998. gadā atkal atjaunota un atvērta gan Priekules luterāņu draudzei, gan Priekules pilsētas viesiem.

Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars Klāvs Jankevics šajā vēstures dzirnakmeņos maltajā vietā atskaņos Bendžamina Britena Pirmo svītu čellam, kas izaicina un iedvesmo solistus, kā arī piedāvā dziļi personisku un emocionāli bagātu pieredzi klausītājiem. Šajā skaņdarbā satiekas tradīcijas un muzikālas inovācijas, radot neatkārtojamu un mūžīgu mākslas darbu.

Svīta sastāv no deviņām daļām, kuras katra iemieso unikālu muzikālu raksturu un emocionālo nokrāsu, no meditatīvām tēmām līdz ritmiskai un rotaļīgai vitalitātei. Britens meistarīgi izmanto čella plašo diapazonu un tembrālo bagātību, atklājot instrumenta emocionālo spēku.

Piedalās: 
Klāvs JANKEVICS (čells)

Programmā:
Bendžamins BRITENS (1913 – 1976) – Pirmā svīta čellam op. 72

Aizsācies 2021. gadā, arī šogad augustā Dienvidkurzemes novadu apceļos Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais mūzikas festivāls “Rimbenieks”, piedāvājot vairākus izsmalcinātus muzikālus notikumus. Novada pilsētās un ciemos no 2. līdz 18. augustam norisināsies vairāki koncerti, kas apvienos augstākās raudzes māksliniekus un aizrautīgus klausītājus, radot neaizmirstamu muzikālo pieredzi.

Galvenais satura balsts festivālā “Rimbenieks” ir kamermūzika, ko atskaņo Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu veidoti ansambļi, pieaicinot savus domubiedrus un tuvākos skatuves draugus.

Pateicoties Dienvidkurzemes novada domes sniegtajam atbalstam, ieeja visos festivāla “Rimbenieks” koncertos arī šogad būs bez maksas.

 sekot līdzi informācijai var arī facebook